Lokal SEO: Slik kan du forbedre din lokale synlighet på nett

Lokal SEO gir resultater for å øke din online synlighet i nærområdet. Her beskrevet med velkjente opp/ned dråper fra Google kartet i flere farger.

Hva er lokal SEO?

Å være synlig på nettet er avgjørende for bedrifter i dagens digitale verden. Med over 90% av kunder som søker etter lokale bedrifter på nettet, er det viktigere enn noensinne å ha en sterk online tilstedeværelse. Men hva kan du gjøre for å sikre at kundene finner akkurat deg når de søker etter tjenester i ditt lokale område?

I denne guiden vil vi vise deg noen av de beste metodene for å forbedre din lokale synlighet på nett, og hjelpe deg med å tiltrekke deg flere potensielle kunder.

Hva er Lokal SEO?

Men først, hva er lokal seo? Lokal SEO (Search Engine Optimization) refererer til prosessen med å optimalisere online tilstedeværelsen for nettsiden din, slik at den kan bli funnet av kunder i det lokale område ditt når de søker etter tjenester eller produkter relatert til bedriften/produktene eller bloggen din..

Du kjenner det sikkert igjen. Du søker etter «tjeneste» + «lokalt stedsnavn». Det kan hende at du er i Sandefjord og søker etter tannlege. Da ser et typisk søk slik ut: «Tannlege Sandefjord.» Det kan også hende at du er i Trondheim og søker kun etter «snekker». Da er sannsyligheten stor for at en som har gjort jobben sin bra kommer opp med «Snekker Trondheim» øverst i søkefeltet.

Resultatet som popper opp da, er baser på hva bedriftene øverst har gjort med lokal synlighet. Og de stikker ofte av med kundene og pengene… Det er ikke flaks. Så her er det vi kan jobbe.

Lokal SEO, Definisjon og formål

Formålet med lokal SEO er å øke din lokale synlighet på nett, slik at du kan tiltrekke deg flere potensielle kunder og øke sjansene for å konvertere dem til salg.

Her er det lett og tenke på den lokale elektrikkeren som må konkurrere med landsdekkende større kjeder. Mange stoler kanskje på omtale av andre eller allerede opparbeidete kontrakter for å få mer jobb. Eller kanskje de lokale kjenner logoen på bilen din…

Men du vil få inn flere kunder hvis du optimaliserer med tanke på lokal SEO. Da vil de nye kundene og oppdragene komme til deg fordi de ser din bedrift øverst i søkefeltet og ikke de store kjedene.

Lokal synlighet er avgjørende for små og mellomstore bedrifter som ønsker å konkurrere med større aktører. Når potensielle kunder søker etter produkter eller tjenester i det lokale område,ditt vil de ofte se etter bedrifter som er fysisk nær dem og som kan gi raskere og mer personlig service.

Ved å optimalisere din online tilstedeværelse for lokal SEO, vil du gjøre det enklere for disse kundene å finne DEG når de søker etter tjenester lokalt.

Hvorfor er lokal SEO viktig for bedriften din?

Lokal SEO kan gi store fordeler for bedrifter som ønsker å tiltrekke seg kunder i sitt geografiske område. Her er noen av grunnene til at lokal SEO er viktig:

  1. Økt synlighet i søkeresultater: Ved å optimalisere for lokale søkeord og steder kan bedriften din dukke opp i søkeresultatene når potensielle kunder søker etter tjenester eller produkter i ditt område. Dette kan øke synligheten din og tiltrekke flere kunder.
  2. Konkurransefortrinn: Hvis du er en lokal bedrift, kan lokal SEO gi deg et konkurransefortrinn ved å hjelpe deg med å rangere høyere enn konkurrentene dine i lokale søk.
  3. Bedre kundeopplevelse: Ved å ha en tydelig og oppdatert tilstedeværelse på nettet, med riktig kontaktinformasjon og oppdaterte åpningstider, kan du gi kundene en bedre opplevelse. Dette kan føre til at de er mer tilbøyelige til å besøke eller kontakte bedriften din.
  4. Økt trafikk og konverteringer: Ved å optimalisere for lokale søkeord og steder, kan du tiltrekke deg kunder som allerede er interessert i dine produkter eller tjenester. Dette kan føre til økt trafikk til nettstedet ditt og økt sannsynlighet for at disse besøkene konverterer til salg.
  5. Bedre ROI: (et begrep for å beregne lønnsomheten på investeringer) Lokal SEO kan gi bedre avkastning på investeringen enn andre markedsføringskanaler. Dette skyldes at lokal SEO kan være mer målrettet og kostnadseffektivt enn tradisjonell reklame eller markedsføring.

Lokal SEO er derfor en viktig del av en helhetlig markedsføringsstrategi for bedriften din, spesielt hvis du ønsker å tiltrekke deg lokale kunder og øke synligheten din i ditt geografiske område.

Lokal søkstatistikk og trender

  • Ifølge Google har 46% av alle søk på Google et lokalt formål (Google, 2021).
  • 88% av forbrukere som søker etter lokale bedrifter på en mobil enhet, besøker eller ringer bedriften innen 24 timer (Nectafy, 2021).
  • 97% av forbrukerne søker etter lokale bedrifter på nettet, og 54% av dem besøker en butikk fysisk etter å ha søkt på nettet (HubSpot, 2021).
  • Bruken av lokale søkeord øker stadig, og det er nå en 900% økning i «nær meg» – søk på Google i løpet av de siste to årene (Chatmeter, 2021).

Som du kan se, er lokal SEO avgjørende for bedriftens synlighet og suksess. Med så mange forbrukere som søker etter lokale bedrifter, kan bedriften din ikke råd til å ignorere lokal SEO. Du lurer kanskje på om du har råd og hva koster SEO. Men man også tenke på hva det koster å ikke gjøre noe med det.

Resultatet i søkefeltet er IKKE tilfeldig. Sjansene er store for at hvis du søker «SEO byrå i Sandefjord» så kommer denne siden opp på toppen. Nettopp fordi vi har tatt de nødvendige grepene.

Bildet viser en som har søkt på "SEO byrå Sandefjord" og som så finner siden vår øverst på lista. Dette viser at lokal SEO virker og gir økt lokal synlighet.

Hva påvirker lokal søke-rangering

Det er flere faktorer som påvirker lokal søke-rangering, inkludert:

  • Nøyaktighet og konsistens av bedriftens informasjon på nettet, inkludert navn, adresse og telefonnummer.
  • Kvaliteten og relevansen av bedriftens nettside og innhold.
  • Kundeanmeldelser og rangeringer.
  • Aktivitet på Google My Business-kontoen.
  • Regelmessig posting av nye artikkler på nettsiden som er relevantet, med interne linker til andre eksisterende sider.

Søkeordforskning/søkeordsanalyse for lokale bedrifter

For å rangere høyt i lokale søk, er det viktig å inkludere relevante søkeord (eller keywords på Engelsk) og fraser i nettsideinnholdet. Dette krever grundig søkeordforskning for å identifisere hva potensielle kunder søker etter i ditt område. Vi ser etter korte og lengre fraser basert på nisje og sted/område som bedriften oppererer innenfor.

Da kan det for eksempel hende vi går for «Rørlegger i Oslo» eller «Bilforhandler i Bergen». Dette kan hjelpe deg med å rangere høyere i lokale søk for disse spesifikke søkene.

Google My Business og Google Maps

Hvordan øke din lokale synlighet på nett med lokal SEO. Bruke apper som GMB som vist på bildet.

Denne er interessant.

Google My Business (GMB) er en gratis tjeneste som gjør det enkelt for lokale bedrifter å administrere tilstedeværelsen sin på Google. Ved å registrere bedriften din på GMB, kan du sørge for at informasjonen din vises korrekt i Google-søk og Google Maps.

GMB gir også bedrifter muligheten til å legge til bilder, oppdatere åpningstider og svare på kundeanmeldelser. Dette kan hjelpe deg med å bygge tillit med potensielle kunder og øke synligheten din i lokale søk.

Google Maps er også en viktig faktor for lokal SEO, da det gir en praktisk måte for kunder å finne og kontakte bedriften din. Ved å optimalisere profilen din på Google Maps, kan du øke sjansene for at kunder velger å besøke eller kontakte bedriften din.

Du har sikker sett den selv. På Google Maps ser man flere opp/ned dråper som indikerer bedrifter og annet som er plasser i området.

I neste seksjon vil vi se nærmere på hvordan du kan optimalisere Google My Business-kontoen din og Google Maps-profilen for å forbedre din lokale synlighet.

Lokal SEO strategier for bedrifter

Selv om det finnes mange strategier for å forbedre lokal SEO, er det viktig å huske på at det ikke finnes noen «one-size-fits-all» løsning. Det som fungerer for én bedrift, kan ikke nødvendigvis fungere like godt for en annen. Derfor er det viktig å ha en tilpasset tilnærming og eksperimentere med ulike strategier for å se hva som fungerer best.

Her er noen viktige strategier som kan hjelpe bedrifter å øke sin lokale synlighet: Her deler vi hva vi bruker selv på vår side og for andre kunder vi tar oss av.

Optimalisering av nettsiden for lokal SEO

Nettsiden din er et viktig verktøy for å forbedre lokal SEO. Sørg for at nettsiden er optimalisert for lokale søkeord og at den er mobilvennlig. Bruk også strukturert data (Schema Markup) for å hjelpe søkemotorene med å forstå innholdet på nettsiden din bedre.

Er du på WordPress så er det mange plugins eller tillegg som kan være til stor hjelp. Du finner listen vår over de beste SEO-plugins for WordPress her. Er du på andre plattformer som Wix eller Squarespace kan du lage et regneark for å holde oversikten over de samme nødvendige detaljene.

Kundeomtaler og anmeldelser

Kundeomtaler og anmeldelser er en viktig del av lokal SEO-strategien din. Sørg for å oppfordre kunder til å gi tilbakemeldinger og svar på alle anmeldelser – både positive og negative. Dette kan bidra til å bygge tillit og forbedre bedriftens omdømme.

Du har sikkert selv fylt ut en tilbakemelding fra en tidligere tjeneste som du har betalt for. Dette hjelper andre til å danne seg et bilde av bedriften, som hvor seriøse og flinke de er.

Men vi gjentar – sørg for å svare hyggelig og positivt på ALLE kundeomtaler du mottar. Er de ikke så gode, så forklar kort hva som har skjedd og hvordan dere skal forbedre dere.

Gjermund

Lokal linkbuilding og samarbeid med lokale bedrifter

Linkbuilding er en viktig del av enhver SEO-strategi, og det gjelder også for lokal SEO. Fokuser på å bygge relevante og høykvalitets lenker fra lokale nettsider og samarbeid med lokale bedrifter for å forbedre synligheten og rangere høyere i lokale søkeresultater.

Dette er i hovedsak som å få en anbefaling fra en annen side. Noen vil følge linken og havne på siden din, og samtidig forteller det søkemotorer at siden din er en autoritet innen feltet.

Bonus tips: Synkronisering av offline markedsføringsaktiviteter

Offline markedsføringsaktiviteter kan også ha en positiv effekt på lokal SEO. Sørg for at bedriftens navn, adresse og telefonnummer er konsistent på alle markedsføringsmateriell, som visitkort, brosjyrer, annonser og reklame. Dette kan bidra til å øke synligheten og gjøre det enklere for potensielle kunder å finne bedriften din.

Ved å bruke en kombinasjon av disse strategiene kan bedrifter forbedre sin lokale synlighet og tiltrekke seg flere kunder fra lokalområdet.

De beste verktøyene for lokal SEO

Som med alt annet, så trenger man verktøy for å få det beste resultatet. Her skal vi ta for oss noen som vi bruker for å utføre diverse detaljer av jobben.

Verktøy for søkeordforskning

En av de viktigste faktorene for en effektiv lokal SEO-strategi er å ha en god forståelse av hvilke søkeord som brukes av potensielle kunder i ditt lokale marked. Dette kan gjøres ved hjelp av verktøy for søkeordforskning som for eksempel Google Keyword Planner, Ahrefs og SEMrush.

Verktøy for å optimalisere Google My Business-listinger

Google My Business (GMB) er en viktig del av enhver lokal SEO-strategi. Det er viktig å ha en fullstendig og nøyaktig GMB-listing for å øke sjansene for å vises i lokale søk. Verktøy som Moz Local, Whitespark og BrightLocal kan hjelpe med å optimalisere GMB-listinger og administrere flere GMB-listinger på en enkel måte.

Vi har selv brukt BrightLocal etter å ha vært på kurs med dem. Det er et veldig tidsbesparende verktøy, selv om det koster litt å bruke dem. Men så har de veldig fin og oversiktelig interface og man ser tydelig fremgangen.

Verktøy for å overvåke lokal SEO-rangering

Det er viktig å overvåke den lokale SEO-rangering din og se hvordan bedriften sammenligner seg med konkurrentene dine. Verktøy som Google Search Console, SEMrush og Ahrefs kan hjelpe med å overvåke rangeringen din i lokale søk, se på trafikkdata og identifisere muligheter for forbedring.

Vi tar oss ofte i å sjekke status på nøkkelordene og besøkende på siden hver morgen. Man trenger kanskje ikke gjøre det ofte, men når man er i bransjen så blir det jo slik. Uansett lønner det seg å ha et øye på hva som skjer. Da får man også med seg om det dukker opp andre muligheter som man kanskje ikke tenkte på med en gang.

Verktøy for lokale anmeldelser og omtaler

Anmeldelser og omtaler er en viktig del av lokal SEO og kan påvirke hvordan din bedrift vises i lokale søk. Verktøy som Google My Business, Yelp, Trustpilot og TripAdvisor kan hjelpe med å administrere og overvåke omtaler fra kunder. Dette kan også bidra til å identifisere områder hvor bedriften kan forbedre kundeopplevelsen og bygge tillit med potensielle kunder.

Konklusjon

Lokal SEO kan hjelpe lokale bedrifter med å få synlighet på nettet og tiltrekke seg potensielle kunder i sitt lokale område. Ved å følge disse tipsene kan du forbedre din lokale SEO og rangere høyere i lokale søk. Husk å være tålmodig og konsistent med arbeidet ditt, da resultater kan ta tid å oppnå.

FAQ

Hvor lang tid tar lokal seo?

Svaret på dette spørsmålet er ikke entydig, da det avhenger av en rekke faktorer, inkludert bedriftens nåværende lokale synlighet, konkurransesituasjonen i markedet, målsetningene for lokal SEO-kampanjen og ressurstilgjengeligheten. Lokal SEO er imidlertid en kontinuerlig prosess, og resultater kan vanligvis forventes å bli sett over tid.

Hva er forskjellen på SEO og SEM?

SEO står for Search Engine Optimization, og refererer til en samling av teknikker og strategier for å optimalisere en nettside og forbedre dens synlighet og rangering i organiske søkeresultater. SEM står for Search Engine Marketing, og omfatter både SEO og betalt søk (Pay-per-click).
Mens SEO fokuserer på å øke synligheten og rangeringen i de organiske resultatene, er målet med SEM å drive trafikk og konverteringer ved hjelp av både betalte og organiske metoder.

Hva er off page SEO?

Off page SEO refererer til alle aktiviteter som gjøres utenfor bedriftens nettside for å forbedre dens synlighet og rangering i søkeresultatene. Dette inkluderer blant annet linkbuilding, sosiale medier markedsføring, influencer outreach, gjesteblogging og mer. Off page SEO er en viktig del av en helhetlig SEO-strategi og kan bidra til å øke både synlighet og autoritet for bedriften.